آسیب های مچ پا و پا / درد پاشنه
درد مزمن ناحیه پاشنه در آسیب های متنوعی مثل التهاب نیام کف پا، خار پاشنه، التهاب تاندون عضلات پرونئال، التهاب آپوفیز استخوان پاشنه، شکستگی های پاشنه، گیرافتادگی عصب تیبیال پشتی و… دیده می شود که در این بین التهاب نیام کف پا یا plantar fasciitis، شایع ترین علت درد مزمن پاشنه در بزرگسالان در نظر گرفته می شود.
تشخیص التهاب نیام کف پا غالبا بالینی است؛ بیمار از درد قسمت داخلی پاشنه، خصوصا هنگام راه رفتن بعد از یک دوره بی تحرکی شکایت دارد. این درد با افزایش سطح فعالیت طی روز کمتر شده اما در انتهای روز بدتر می شود. علائم ممکن است به دنبال وزن اندازی طولانی مدت تشدید شود. گاه ممکن است درد در کل پا، حتی تا انگشتان، پخش شود. بی حسی در ناحیه چندان رایج نیست.
این آسیب معمولا یک طرفه بوده و در بیشتر افراد با التهاب نیام کف پا، کوتاهی تاندون آشیل نیز مشاهده شده است.
خار پاشنه از دیگر موارد ایجاد کننده درد پاشنه می باشد که می تواند با التهاب نیام کف پا همراه گردد. خار پاشنه در حقیقت رشد یک برآمدگی استخوانی در پشت یا زیر استخوان پاشنه می باشد که سایز و زاویه این زائده استخوانی میان افراد متفاوت بوده و اکثرا از روی پوست لمس نخواهد شد.
خار پاشنه اغلب با درد قسمت داخلی پاشنه پا به دنبال اعمال فشار بر ناحیه همراه است. شدت درد و علائم متفاوت است طوری که برخی افراد علائم خاصی را بروز نمی دهند اما عده ای به حدی درد دارند که عملا برای انجام کار های روزمره ناتوان می شوند. افراد با خار پاشنه غالبا در فعایت هایی که احتیاج به تحمل وزن دارند، صبح و بعد از استراحت طولانی مدت درد بیشتری دار تجربه می کنند.
* در بیشتر موارد، این درد به خاطر فشار مکانیکی وارده بر زائده استخوانی(خار) نیست بلکه علت بروز علائم، پروسه و پاسخ التهابی ایی است که در ناحیه ایجاد می شود.
استراحت، استفاده به جا از مدالیته های سرمایی و گرمایی، دارو های ضدالتهابی غیراستروئیدی، پد های مخصوص پاشنه و کفی مناسب، اسپلینت یا استفاده از تیپ، فیزیوتراپی، تزریق پلاسمای غنی شده از پلاکت و نهایتا جراحی، اقدامات درمانی احتمالی برای درد پاشنه (به علت التهاب نیام کف پا و خار پاشنه) هستند.
▪ سرمادرمانی از طریق کنترل التهاب و کاهش درد، گرمادرمانی با کمک به شل کردن عضلات سفت شده و بهبود گردش خون و اکسیژن رسانی به ناحیه، می توانند در درمان علائم موثر باشند.
▪ لیزردرمانی نیز با هدف بهبود گردش خون ناحیه و تسریع روند ترمیم به کار برده می شود.
▪ کشش و تقویت عضلات ناحیه پشت ساق پا و کف پا اثرات مثبتی بر درمان این آسیب دارند. استفاده از اسپلینت هنگام خواب نیز با هدف کشش غیرفعال نواحی گفته شده صورت می گیرد.
▪ یکی از دستگاه های مورد قبول در درمان درد های پاشنه (به علت التهاب نیام کف پا و خار پاشنه)، شاک ویو می باشد که با ایجاد حفره سازی در بافت های عمقی، پارگی های ریزی در عروق ایجاد کرده و ساخت عروق جدید در بافت آسیب دیده را تحریک کرده و بدین صورت به ترمیم بافت کمک می کند. این روش به عنوان خط اول درمان در نظر گرفته نمی شود.