آرنج تنیس بازان (tennis elbow) یا التهاب اپی کندیل خارجی یک سندرم شایع در ناحیه آرنج است که در نتیجه ی استفاده بیش از حد از عضلات صاف کننده مچ ایجاد شده و عمدتا این عضلات را در محل اتصالشان به اپی کندیل خارجی بازو (برجستگی خارجی آرنج) درگیر می کنند.
علائم آن چیست؟ تشخیص چگونه است؟
شایع ترین علامت این آسیب درد قسمت خارجی آرنج است که با لمس عضله ی درگیر تشدید می شود؛ این درد می تواند به سمت پایین رو قسمت خارجی ساعد و حتی در مواردی به انگشتان میانی و حلقه منتشر گردد.
۴ مرحله برای این بیماری تعریف می شود:
۱. درد خفیف چند ساعت بعد از انجام فعالیت هایی که عضلات مربوطه را درگیر میکند
۲. درد در پایان یا بلافاصله بعد از فعالیت هایی که عضلات مربوطه را درگیر می کند
۳. درد در حین فعالیت که بعد از پایان فعالیت تشدید می شود
۴. درد دائم که مانع انجام فعالیت می گردد
تعداد کمی از بیماران از ضعف در قدرت مشت کردن و حمل اشیا خصوصا درحالت صاف بودن آرنج شکایت دارند.
▪برای رسیدن به تشخیص مناسب، سطح فعالیت، شغل، ورزش های تفریحی و سابقه بیماری های قبلی باید در کنار تست ها و معاینات بالینی ساختار های آرنج بررسی شوند.
▪ رادیوگرافی ساده (X-ray)؟ ممکن است برای رد التهاب مفصل آرنج انجام گیرد.
▪ MRI؟ برای بررسی منشا درد در ناحیه گردن می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
چرا و چگونه ایجاد می شود؟
علت اولیه این آسیب، نیرو های انقباضی بیش از حدی هستند که به صورت مزمن تاندون عضله را در نزدیکی محل اتصالش به بازو تحت تاثیر قرار می دهند. فعالیت های تکراری اندام فوقانی مثل استفاده از کامپیوتر، بلند کردن اجسام سنگین و چرخش های پرتکرار ساعد، ورزش هایی مثل تنیس، اسکواش، بدمینتون، شنا و ورزش های پرتابی و شغل هایی مثل قالی بافی، باغبانی و کارهای پشت میزی افراد را مستعد این مدل آسیب می کنند.
۳ فاکتور اصلی که می توانند زمینه بروز آرنج تنیس بازان را ایجاد کنند عبارتند از: حمل ابزار های سنگین تر از ۱ کیلوگرم، حمل بار های سنگین از ۲۰ کیلوگرم برای حداقل ۱۰ بار در روز و حرکات تکراری برای بیش از ۲ ساعت در روز.
فاکتور هایی مثل سن بیمار، وضعیت عروقی و خونرسانی ناحیه، بد راستایی اندام، خطاهای تمرینی، عدم تعادل های عضلانی و… نیز در بروز آسیب و شدت آن موثر خواهند بود.
آنچه که در داخل بافت اتفاق می افتد، پارگی های میکروسکوپی و کوچکی است که با تشکیل بافت ترمیمی در محل اتصال عضله دنبال می شود؛ این پروسه ممکن است نهایتا به ایجاد پارگی بزرگ و مشکلات ساختاری در بافت منتهی گردد.
در واقع ما بیشتر با یک پروسه تخریبی مواجه هستیم تا یک پروسه التهابی.
پروسه درمان؟
هدف اولیه درمان کنترل درد بیمار از طریق استراحت و اجتناب از فعالیت های دردناک، استفاده از یخ ۳ بار در روز به مدت ۱۵ دقیقه، استفاده از بریس برای کاهش فشار وارده به محل اتصال عضله و در مواردی تزریق استروئید در ناحیه است.
درمان فیزیوتراپی؟
در فیزیوتراپی از تکنیک های درمان دستی مثل مولیگان، تمرینات تقویتی و کششی، دستگاه هایی مثل اولتراسوند و شاک ویو به هدف کنترل علائم و تسریع روند بهبودی بیمار استفاده می شود.
درمان جراحی؟
در صورتی که بعد از ۶ ماه درمان غیرتهاجمی مثل فیزیوتراپی، علائم باقی بمانند، گزینه های جراحی (جراحی های باز یا آرتروسکوپی) بسته به وضعیت بیمار بررسی می شوند.