تهران، شیخ بهایی جنوبی، ساختمانهای آ.اس.پ، همکف تجاری، پلاک ۷۵

آسیب های مفصل لگن و ران/ ساکروایلیاک

مفصل خاجی-خاصره (ساکروایلیاک)

مفصل ساکروایلیاک بین استخوان ساکروم (خاجی) و استخوان لگن، در هر دو سمت (راست و چپ) و به صورت c شکل قرار گرفته است.

علائم آن چیست؟ تشخیص چگونه است؟

درد با منشا مفصل ساکروایلیاک در محدوده ی تقریبا ۳ × ۱۰ سانتی متری پایین تر از برجستگی پشتی فوقانی استخوان لگن سمت درگیر ( تقریبا بالای برجستگی باسن و مجاور مهره دوم استخوان خاجی) احساس می شود. درد این مفصل ممکن است در ناحیه باسن، کشاله ران و حتی در ساق نیز احساس گردد؛ همانطور که گفته شد درد به شکل های متنوعی بروز می کند و معاینات دقیقی لازم است تا آسیب مفصل ساکروایلیاک از آسیب دیسک و مفاصل ناحیه تحتانی کمر افتراق داده شود. البته گاه این مشکلات باهم همراه می شوند طوری که  معمولا  ۱۵ تا ۳۰ درصد بیماران کمردردی، درگیری مفصل ساکروایلیاک را نیز تجربه می کنند.

بسیاری از بیماران دردی شبیه به درد عصب سیاتیک که با چرخیدن و خم شدن بدتر می شود را گزارش می کنند. در حقیقت هر فعالیتی که مفصل را تحت فشار قرار دهد (راه رفتن، بالا رفتن از پله ها، ایستادن یا صاف نشستن) می تواند باعث تشدید علائم گردد.

* گاه به دنبال درگیری ریشه های عصبی متعاقب آسیب مفصل ساکروایلیاک افراد در فعالیت جنسی و نیز عملکرد مثانه دچار مشکل می شوند.

برای رسیدن به تشخیص قطعی تر لازم است درمانگر چند تکنیک روی بیمار اجرا و تغییرات درد به دنبال این تکنیک ها را بررسی کند. کاهش علائم به دنبال تزریق بی حس کننده های موضعی به ناحیه مفصل، تاییدی بر وجود آسیب مفصل ساکروایلیاک می باشد.

تصویر برداری های رادیوگرافی؟ می تواند با کمک به تشخیص دیگر منشا های احتمالی درد مثل لیزخوردگی مهره های کمری یا آرتروز مفصل ران، در رسیدن به تشخیص نهایی موثر باشد.

سی تی اسکن؟ برای بررسی التهاب یا تغییرات تخریبی مفصل ساکروایلیاک کمک کننده خواهد بود.

sportsBackPain-1173137427-770x533-1-650x428

چرا و چگونه ایجاد می شود؟

مکانیسم آسیب به مفصل ساکروایلیاک می تواند علت داخل مفصلی یا خارج مفصلی داشته باشد مثل مشکلات مربوط به کپسول و رباط های حمایت کننده مفصل، التهاب عضلانی، شکستگی، التهاب مفصل و عفونت. درد این مفصل ممکن است همزمان یا بعد از اعمال ضربه به ناحیه یا در اثر نیرو های لغزشی مکرر ایجاد گردد.

پروسه درمان؟

درمان غیر جراحی مشکلات ساکروایلیاک انجام فیزیوتراپی با تمرکز بر تمرین درمانی و درمان های دستی، استفاده از کمربند های مخصوص ناحیه و تزریق مفصلی می باشد.

برای کنترل درد در فاز های حاد یا تحت حاد، استفاده از داروهای ضد التهابی و یخ به مدت ۲ هفته یا کمتر به کاهش التهاب ناحیه کمک می کند. استراحت نسبی در این دوره و پرهیز از انجام فعالیت هایی که درد را تحریک می کنند (مثل دویدن، فعالیت های چرخشی یا تک پا) در ریکاوری و بهبود سریع تر بیمار موثر خواهد بود.

نهایتا هدف درمان، اصلاح نقص های بیومکانیکی و عملکردی در مفصل و بافت های نرم ناحیه است.

درمان فیزیوتراپی؟

▪ تمرین درمانی با اصلاح نقص های بیومکانیکی و عملکردی موجود، به روان شدن حرکات و کاهش درد بیماران کمک کرده و همچنین احتمال بروز مجدد آسیب مفصل ساکروایلیاک را نیز کاهش می دهد. این هدف از طریق برقراری تعادل بین طول و قدرت عضلات درگیر و بهبود کنترل روی حرکت این عضلات (به منظور جذب بهتر نیروهای وارده به مفصل) میسر می شود.

▪ آموزش بیمار برای رعایت ارگونومی مناسب در فعالیت های روزمره از دیگر اقدامات درمانی موثر می باشد.

▪ تکنیک های مختلف درمان دستی مثل موبلیزیشن مفاصل متناسب با نیاز هر بیمار می تواند به کار گرفته شود.